"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"

„Polska smakuje”

Partnerem tegorocznej edycji EKOGALI jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który jest polską państwową osobą prawną, zajmującą się:

  • gospodarowaniem nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa (sprzedaż i dzierżawa),
  • nieodpłatnym przekazywaniem gruntów i bezzwrotną pomocą finansową,
  • nadzorem nad spółkami o szczególnym znaczeniu dla gospodarki narodowej,
  • wydawaniem decyzji dotyczących zgody na prywatny obrót ziemią (tzw. UKUR),
  • promocją polskich produktów rolno-spożywczych w kraju i zagranicą,
  • opracowywaniem oraz rozpowszechnianiem informacji związanych z realizacją mechanizmów aktywnej polityki rolnej na rynkach produktów rolnych i żywnościowych.

Marka Polska Smakuje w zamyśle ma być hasłem skupiającym polskie produkty rolno-spożywcze pod wspólnym szyldem, rozpoznawalnym zarówno przez polskich, jak i zagranicznych konsumentów. Serwis Polska Smakuje to strona internetowa stworzona z myślą o oczekiwaniach producentów i rolników wytwarzających żywność. Aby mogli oni dotrzeć z ofertą do jak najszerszego grona odbiorców, w oparciu o serwis Polska Smakuje, utworzono platformę komunikacji pomiędzy producentami polskiej żywności wyróżniającej się wysoką jakością, a konsumentami, którzy chcą dokonywać świadomych wyborów. Serwis Polska Smakuje skupia Wystawców, którzy oferują produkty żywnościowe wysokiej jakości, wytwarzane zgodnie ze specyficznymi, często tradycyjnymi metodami produkcji, na bazie rodzimych surowców, wyróżniające się cechami jakościowymi i zdrowotnymi oraz walorami smakowymi.

Kampania Produkt Polski zapoczątkowana została przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wybierając żywność z oznaczeniem „Produkt polski”, konsument ma pewność, że została ona wytworzona w kraju i z rodzimych surowców. Przy bogatej ofercie na sklepowych półkach ma to niebagatelne znaczenie, a w efekcie przyczynia się także do budowania patriotyzmu konsumenckiego i wsparcia sprzedaży polskiej żywności. 

Zgodnie z ustawą o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych produkty opatrzone tą informacją muszą być wyprodukowane z surowców wytworzonych na terenie Polski z tym, że w produktach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25% masy tych produktów, pod warunkiem że składniki takie nie są wytwarzane w kraju.